måndag 21 april 2014

Påskbuffé del 2- Lammstek, potatisgratäng & apelsin cheesecake




Och så slutligen. Lammstek med krämig potatisgratäng och en grymt god apelsin cheesecake!

Lammstek:
1 kg lammstek
salt & peppar
4-5 klyftor vitlök
några kvistar timjan eller rosmarin (färsk el. torkad)

Ugn 175 grader.
Salta & peppra köttet. Skala vitlöken. Stick några hål i köttet och tryck in vitlöksklyftorna. Krydda med timjan/rosmarin. Bryn köttet runt om i en stekpanna i smör. Lägg det sedan i en ugnssäker form. Stick in en köttermometer. Stek i mitten av ugnen tills köttets innertemperatur är 60 grader. Låt köttet vila under plastfolie i 10-15 min.

Potatisgratäng:
1 kg potatis
3 st vitlöksklyftor, pressade
4 dl mjölk
4 dl vispgrädde
2 dl riven ost
Salt & peppar, efter smak

Ugn 225.
Skala & skiva potatisen, ca 3 mm. Pressa vitlöken. Lägg allt i en kastrull och blanda med vispgrädden och mjölken. Låt koka sakta tills potatisen nästan är mjuk, ca 15 min. Rör om då och då. Smaka av med salt och peppar. Häll upp i en ugnsfast form. Strö på osten och baka i ugnen i ca 35-40min.

Rödvinssås:
Sky från lammet
1 msk fond tex kalv
1 dl rött vin
1-2 tsk socker
1/2 schalottenlök, hackad
maizena

Häll alla ingredienser i en kastrull. Koka upp och sjud i några min. Red av med maizena. Servera med lammsteken & potatisgratängen.



Botten:
12 st digestivekex
50g smör
2 msk strösocker
Fyllning:
400g färskost, tex. philadelphia
2 ägg
1 dl strösocker
2 msk vaniljsocker
2 tsk citronsaft
Topping:
3 dl gräddfil
2 msk strösocker
3 tsk vaniljsocker

Apelsingelé:
2 st  gelatinblad
3 dl apelsinsaft, färskpressad

Mixa kexen och blanda med socker och smält smör. Tryck ut i en form. Rör ordentligt ihop färskost, socker, ägg och citronsaft. Bred ut fyllningen i formen. Grädda kakan i 17 min på 175 grader. Blanda alla ingredienserna till toppingen. Ta ut kakan ur ugnen och häll på gräddfilen. Baka ytterligare 8 min i ugnen. Ställ in tårtan i kylen.

Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Pressa apelsinerna och sila saften. Smält gelatinbladen i 1 dl av saften, blanda därefter med resten. Ta tårtan ur kylen och häll försiktigt över apelsinsaften. Ställ tillbaka tårtan i kylen, helst över natten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar