fredag 14 januari 2011

Ugnsbakad lax, duchessepotatis och gräslökssmörsås

Såsrecept från "matplatsen"

Duchessepotatis

Ugnsbakad lax:
800g laxfilé
2-3 dl grovt salt

Ugn. 125 grader.
Lägg saltet i botten på en ugnssäker form. Lägg i laxen med skinnsidan neråt. Baka i ugnen tills laxen har en kärntemp. på 50-55 grader (tar ca 1h). Dra loss skinnet på laxen innan servering.

Sås:
2 st schalottenlökar, finhackade
1 msk olja
1 1/2 dl vitt vin
1 fiskbuljongtärning
3 dl vispgrädde
1 msk pressad citron
75 g smör
3/4 dl gräslök, finhackad
1/2 dl crème fraiche

Fräs lök i olja i en kastrull ca 2 min. Tillsätt vin, buljongtärning och grädde och koka utan lock ca 20 min. Sila såsen. Häll tillbaks såsen i en ren kastrull. Blanda ner citronsaft och klicka i smör och låt det smälta under vispning. Tillsätt gräslök och crème fraiche.

Haricot verte
1 schalottenlök, finhackad
1 vitlöksklyfta, pressad
salt & peppar

Stek haricot verte, lök och vitlök i lite olja. Smaka av med salt & peppar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar