torsdag 13 mars 2014

Semlor"Recept - Roy Fares"
Supergoda semlor! Bullarna blir saftiga och fyllningen krämig. Det går självklart lika bra att köpa färdiga bullar och endast göra fyllningen men blir inte riktigt lika gott. ;)

14 st
Fördeg:
2 dl mjölk (2 dl)
4 dl vetemjöl (4 dl)
25 g jäst

Värm upp mjölken till fingervarmt. Blanda sedan med vetemjöl och jäst. Kör det i en matberedare på mellan fart tills fördegen gått ihop till en deg, låt vila i ca 15 min.

3 dl vetemjöl
1 st ägg
1/2 tsk salt
1 msk kardemumma
80 g smör
1 dl strösocker

Blanda i resterande ingredienser i fördegen och kör någon minut på låg hastighet sen lite snabbare i cirka 7 minuter tills degen blivit glansig och fin. Dela degen på 14 lika stora bitar. Runda bullarna med händerna och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under duk till dubbel storlek i cirka 1,30 – 2 h. Värm ugnen till 250 grader och sätt in bullarna, sänk direkt till 200 grader och grädda i ca 8 min tills de fått en fin gyllenbrun färg.

Mandel fyllning:
500 g mandelmassa
1 dl mald mandel
1/2 dl hackad mandel
1 msk kardemumma
2 1/2 msk vaniljsocker
1 1/2 dl florsocker
1 1/2 dl mjölk
1 l grädde (som ska vara på semlan)

Blanda samman alla ingredienser förutom mjölken till en massa, tillsätt lite i taget av mjölken och blanda väl tills du har en fin mandel fyllning.
Gröp ur lite av bullarnas innehåll och fyll med mandel fyllningen. Spritsa på vispad grädde och pudra över lite florsocker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar