fredag 4 oktober 2013

Kanelbullar






Frossa i hemmagjorda kanelbullar med mandelmassa på kanelbullens dag. Det här receptet ger ca 15 saftiga bullar.

Deg:
50 g smör
2,5 dl mjölk
25 g jäst för söta degar
1/2 tsk mortlad kardemumma
0,75 dl socker
0,25 tsk salt
ca 7,5 dl vetemjöl
Fyllning:
100g rumsvarmt smör
1/2 dl socker
75g mandelmassa
1 msk mald kanel
1/2 msk vaniljsocker
ev 1 ägg till pensling
Topping:
florsocker + lite vatten

Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader. Smula sönder jästen i en bunke och rör ut den i lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, kardemumman, saltet, socker och nästan allt vetemjöl. Arbeta degen smidig tills den släpper bunkens kanter, ca 5 min i maskin alt med elvispens degkrokar. Låt jäsa 40 minuter under bakduk.

Rör ihop ingredienserna till fyllningen med elvisp till en slät smet.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Kavla ut degen till en avlång kaka tills den är 1/5-1 cm tunn. Bred ut fyllningen. Rulla ihop från långsidan. Skär i bitar. Vik in änden under bullen så de inte rullar upp sig. Lägg bullarna i pappformar och låt jäsa ca 30 minuter under bakduk.


Pensla ev med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen, 250 C, ca 10 minuter. Låt svalna svalna. Blanda under tiden ihop florsocker och några droppar vatten. Ringla sedan över bullarna.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar