tisdag 9 juli 2013

Vit chokladmoussetårta på browniebotten



Mäktig vit chokladmoussetårta med browniebotten gjord på mörk choklad.

Browniebotten:
90 gram smör
100 g mörk choklad
1 ägg
1 äggula
2 dl socker
1,5 dl mjöl
1/2 msk kakao
1/2 msk vaniljsocker

Vit chokladmousse:
2 gelatinblad
300 gram vit choklad
4 st äggulor
6 dl vispgrädde

Hallontopping;
1 gelatinblad
350g frysta hallon
1 msk florsocker
2 msk vatten

Browniebotten
Smörj och mjöla en form med löstagbar kant, ca 26 cm i diameter. Hacka chokladen grovt. Smält smöret. Tillsätt chokladen och låt den smälta. Vispa ägg och socker luftigt.
Blanda i smörchokladen och resten av ingredienserna. Fördela smeten i formen, grädda i 175 grader mitt i ugnen i ca 20 minuter. Låt kakan svalna helt i formen.

Vit chokladmousse
Lägg gelatinbladen i blöt i 5 min. Vispa grädden. Hacka chokladen grovt och Smält i ett vattenbad eller i mikron. Rör kraftigt ner gelatinbladen tills dom smält, häll sedan över chokladen i en bunke. Vispa ner en äggula i taget i chokladen och rör ner grädden i smeten. Bred smeten över browniebotten och Ställ in i kylen. 

Hallontopping
Lägg gelatinbladet i blöt i 5 min.
Koka upp hallon och vatten i en kastrull. Sila bort kärnorna. Häll tillbaka den släta såsen i kastrullen och tillsätt florsockret och gelatinbladet. Häll såsen över chokladmoussen och låt svalna i kylen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar