måndag 24 juni 2013

Helstekt kyckling i ugn med äpple & dragon

En saftig kyckling med krispig yta som tillagas i ugnen med både potatis och grönsaker. Serveras med en gräddig och smakrig sås. Kräver lite tid för förberedelse men är samtidigt enkel då hela rätten sköter sig själv i ugnen.

4 port
1 hel färsk kyckling
4 nävar blandsvamp, tex kantareller, champinjoner
12 st färskpotatisar, skrubbade
ca 4-8st morötter
en skvätt olja
1 äpple, tex granny smith
4 st schalottenlökar
1/2 kruka färsk dragon
3 vitlöksklyftor
3 dl vitt vin
100 g smör
4 msk kycklingfond
4 msk soja
4 dl grädde
svartvinbärsgele

Sätt ugnen på 180 grader.
Gör 5-6 små hål med en kniv i kycklingen och pilla in dragonbladen. Salta & peppra kycklingen både inuti och utanpå. Skala, kärna ur och tärna äpplet. Skär schalottenlöken i klyftor. Grovhacka resten av dragonen och blanda med äppelbitarna och schalottenlöken. Fyll kycklingen med blandningen och lägg på en plåt med bröstet uppåt.

Skär ner svampen i mindre bitar. Skala och skär morötterna i mindre stavar. Hacka vitlöken. Blanda svamp, morötter, vitlök, potatis, olja, salt & peppar. Fördela alltsammans runtom kycklingen. Hyvla lite av det kalla smöret och täck kycklingen. Blanda 2 msk kycklingfond och vin och häll över potatisen och grönsakerna. Ugnsstek kycklingen tills den har en innertemperatur på ca 70 grader. Smält resten av smöret och blanda med sojan och 2 msk kycklingfond. Pensla kycklingen ungefär var 10e min. så den får en fin färg och krispig yta.

Ta kycklingen från plåten och lägg upp på ett fat. Sila spadet från grönsakerna och potatisen i en kastrull. Ta bort så mycket av fettet som möjligt som lagt sig ovanpå. Blanda sedan spadet med grädde och sjud några min. Servera med kycklingen, potatisen, grönsakerna och svartvinbärsgelé!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar