måndag 12 november 2012

Fläskkarré med pumpapuré & rödvinssky






Rödvinssky:
0.25 st morot
50 g rotselleri
0.5 st gul lök
0.5 st schalottenlök
30 g rökt sidfläsk
1 kvist färsk rosmarin
2 kvistar färsk timjan
0.5 flaska rödvin
3 dl köttbuljong
0.5 tsk honung
1 tsk neutral olja
Salt

Helstekt fläskkarré:
1/2 msk chiliflakes
1 1/2 msk honung
1 dl olja
salt
700g fläskarré i bit

Pumpapure:
2 st butternutpumpor
50 g smör
0.75 dl crème fraiche
5 kvistar timjan
salt och peppar

Bönröra:
1 lök
1 vitlöksklyfta
1 squash
400g kidneybönor
salt & peppar

Dela den gula löken och stek den i olja i en kastrull tills den fått en bränd yta. Hacka resten av grönsakerna & fläsket i cm stora bitar. Tillsätt hacket och fräs tills det blivit lite mjukt. Häll på vinet, lägg i örterna och reducera till 1/3 återstår. Häll på buljongen och reducera tills smaken är bra. Sila skyn. Smaka av med salt & honung.

Blanda alla ingredienserna till marinaden i en plastpåse. Lägg i köttet och låt det marinera i ca 20 min. Lägg karrén i en ugnssäker form, stick i en stektermometer och baka i ugnen på 175 grader tills innertemperaturen visar 78 grader (ca 1 1/2 h). Låt köttet vila och skär sedan i skivor.

Skala och kärna ur pumporna. Skär dom i 2x2 cm stora kuber och lägg på en plåt. Strö över några timjankvistar. Baka i ugnen på 200 grader i ca 1h, rör om då och då. När pumpan är mjuk, mixa den med en stavmixer, blanda med smält smör & creme fraiche. Smaka av med salt & peppar.

Hacka lök & vitlök. Tärna squashen. Fräs allt i olja. Tillsätt bönorna och låt dom bli varma. Smaka av med salt & peppar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar