lördag 2 juni 2012

Lax med sherrysås och potatis

Recept "Sigrid Bárány" 

600g färsk laxfilé
salt & strösocker efter smak
smör till stekning

Sherrysås:
1 schalottenlök, hackad
smör
3 dl vitt vin
1 msk fond (tex. fiskfond) + 2 dl vatten
1 lagerblad
0,5 dl starkvin tex. sherry eller madeira
2 dl creme fraiche
1 msk gräslök, hackad
salt & vitpeppar

800g potatis
dillkvistar
300g sockerärtor
15 rädisor, i klyftor
1 msk smör

Salta och sockra laxen runtom och låt den ligga och dra. Koka potatisen med dillkvistarna.

Fräs löken i smör tills den blivit mjuk och blank. Blanda i vin, fiskfond och lagerblad i en kastrull. Reducera såsen på medelvärme tills 1 dl vätska återstår. Häll i starkvinet och koka upp. Vispa ner creme fraiche och koka upp igen. Smaka av med salt & peppar.

Koka sockerärtorna i några min. Fräs rädisrona i smör. Torka laxen noga, skär den i 4 bitar och stek i smör på medelhög värme tills den är gyllenbrun. Rör ner gräslöken i såsen. Servera laxen med sås, kokt potatis, sockerärtor och rädisor!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar