söndag 5 februari 2012

Mini cheeseburgare med pommes frites


500g nötfärs
2 vitlöksklyftor
salt & peppar

knaperstekt bacon
cheddarost
skivad rödlök
skivad tomat
skivad gurka
sallad
ketchup
hamburgerdressing

Blanda färsen med pressad vitlök till en smidig smet. Krydda med salt & peppar. Forma till små tunna hamburgare. Stek i olja 2-3 min på varje sida. Lägg på cheddarost den sista minuten. Servera i hamburgerbröd med bacon och resten av tillbehören!

Pommes frites:
8 st stora potatisar
6 dl rapsolja
salt

Skär potatisen i stavar och skölj under rinnande vatten. Ta upp och torka väl. Hetta upp olja på medelhög värme i en stor kastrull, lägg i potatisen i omgångar och fritera tills den känns mjuk. Ta upp. Hetta upp oljan till ca 180 grader och fritera ytterligare en gång tills den har fin färg. Ta upp, låt rinna av och salta.

Hamburgerbröd, ca 16 st:
25 g jäst
25 g smör
2 ½ dl mjölk
½ tsk salt
1 tsk strösocker
7 dl vetemjöl
sesamfrön
1 ägg

Ugn 250 grader.
Smält smöret, häll på mjölk och värm tills fingervarmt. Smula ner jästen i en bunke. Häll på lite av mjölkblandningen och rör ut jästen. Häll på resten av vätskan. Tillsätt salt, strösocker och nästan allt vetemjöl. Arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa i minst en halvtimme. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den. Dela degen i 16 bitar och forma till runda bullar. Låt jäsa på bakplåtsklädd plåt i ca 10 min. Tryck till bullarna något och låt jäsa ytterligare 30-45 minuter. Pensla med ett uppvispat ägg och strö över sesamfröna. Grädda hamburgerbröden i 7-8 minuter mitt i ugnen.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar