söndag 12 februari 2012

Blinier och borstj




Recept från "Alltommat".
15-20st
0,5 pkt färsk jäst
1 tsk strösocker
0,5 dl ljummet vatten, 37 grader
2 st äggulor
2 dl ljummen mjölk, 37 grader
0,5 tsk salt
3 dl vetemjöl
2 st äggvitor
olja till stekning
crème fraiche
gravad lax 
rom
rödlök, hackad
dill

Rör ut jästen och sockret i en kopp vatten, låt jäsa dragfritt i 20 minuter. Blanda äggulor, mjölk och salt i en bunke. Rör i jästblandningen och vispa ner vetemjölet till en tjock slät smet. Låt jäsa cirka 3 timmar. Rör om smeten 1–2 gånger under jäsningstiden. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner dem i smeten. Grädda blinierna i oljan på medelstark värme i en stekpanna. Ta 1 1/2–2 msk smet till varje blini. Vänd när de jäst upp och ytan stelnat. Servera med crème fraiche, gravad lax och forellrom. Garnera med lök och dill!

8 port
1,3 kg högrev, benfri
3 l vatten
2 msk salt
10 st svartpepparkorn
10 st vitpepparkorn
3 st lagerblad
500 g potatis
100 g morot
350 g vitkål
2 st gula lökar
2 st vitlöksklyftor
8 st rödbetor, (750 g)
2 msk smör
2 l buljong, (från köttkoket)
0,5 dl vitvinsvinäger
1 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald
Tillbehör:
gräddfil
saltgurka

Koka upp vatten i en rymlig kastrull. Lägg i köttet och låt det koka ca 1 minut. Skumma av ytan. Tillsätt salt, grovt krossade pepparkorn och lagerblad. Låt koka under lock ca 1 timme tills köttet känns mört. Tag upp det färdigkokta köttet och sila buljongen. 

Skala och skär potatis och morot i cm-stora bitar, finstrimla vitkål, skala och finhacka lök och vitlök. Skala också rödbetorna och skär i mindre bitar. Hetta upp smör i en stor kastrull och fräs lök och vitlök på medelvärme ca 1 minut. Blanda ner potatis, morot och vitkål och fräs ytterligare ca 1 minut under omrörning. Häll på buljong. Blanda ner rödbetorna och koka under lock ca 15 min tills rotsakerna är mjuka. Smaka av soppan med vinäger, salt och peppar. Skär köttet i bitar fria från hinnor och tillsätt i soppan. Servera med gräddfil och saltgurka!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar