fredag 13 januari 2012

Räksoppa, Lammracks och sås med indisk touch, Chokladkaka med tryffeltäcke

Recept från "Halv åtta hos mig"


1 kg räkor
2 st vitlöksklyftor, pressade
4-5 schalottenlökar, hackade
25 g smör
3 msk tomatpuré
2 tsk dijonsenap
4 msk mjöl
2 dl vitt vin
4 msk hummerfond
1 fiskbuljongtärning + 8 dl vatten
1 knippe dill, hackad
2 dl creme fraiche
1 dl grädde
cayennepeppar
paprikapulver

Skala räkorna. Fräs schalottenlök och vitlök i smör. Tillsätt tomatpuré, senap, dill och räkskal, fräs ytterligare någon min. Tillsätt mjöl, vin och buljong. Låt koka i ca 15 min. Sila av soppan och rör ner creme fraiche och grädde. Smaka av med cayennepeppar och paprikapulver. Servera gärna soppan med en bit bröd!

12 st lammracks
salt & peppar
ris
naanbröd
jordnötter
banan, skivad
Äppelsås:
1 gul lök, hackad
1 äpple, tärnat
3 st vitlöksklyftor, pressade
1 msk curry
1 msk tomatpuré
0,5 dl vetemjöl
0,5 dl mango chutney
0,5 dl soya
0,5 l köttbuljong
1 dl grädde

Ugn. 170-200 grader.
Putsa lammet och gnid in i salt & peppar. Bryn i het panna med olja. Lägg sedan i en ugnssäker form, baka i ugnen tills lammet nått 58 grader. Låt köttet vila och skär sedan upp i bitar.

Fräs lök, äpple, vitlök och curry. Blanda mjöl, mangochutney, soya och tomatpuré till en slät röra och rör ner i lök fräset. Späd med buljong. Rör sist ner grädden. Servera med lammracks, ris, naanbröd, jordnötter och banan!

150g smör
2 dl socker
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
2 dl vetemjöl
Topping:
1 dl vispgrädde
50g smör
100g mörk choklad, hackad
100g mjölkchoklad, hackad
Tillbehör:
frysta el. färska hallon
grädde, vispad

Ugn. 175 grader.
Smält smöret, blanda i socker, kakao och vaniljsocker. Rör ner ett ägg i taget och sist mjölet. Häll smeten i en smord och bröad form. Grädda i ca 15 min. Kakan ska vara lös i mitten. Låt svalna. Smält smöret till toppingen, tillsätt grädden och koka upp. Ta av kastrullen från plattan och rör ner chokladen. Bred toppingen över kakan och låt svalna. Servera med hallon och lätt vispad grädde!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar