söndag 4 december 2011

Ugnsbakad lax med sherrysås & äppelsmulpaj


700g lax med skinn
grovt salt

Mos:
5-6 potatisar
1/4 blomkålshuvud
1 msk smör
en skvätt grädde + mjölk
salt & peppar

Sås:
1 schalottenlök, hackad
2 dl grädde
1 dl creme fraiche
1 dl sherry
1 msk fiskfond
persilja
salt & peppar

Ugn 200 grader.
Strö ut grovt salt i en ugnssäker form. Lägg i fisken med skinnsidan neråt. Baka i ugnen i ca 20 min. Koka potatis och blomkål mjuka. Häll av vattnet, rör i smör, mjölk & grädde. Vispa ihop till ett tjockt mos. Smaka av med salt & peppar. Spritsa eller klicka ut moset på en bakplåtsklädd plåt. Gratinera i ugnen tills mostopparna fått färg. Fräs lök i lite olja i en stekpanna. Häll på grädde, creme fraiche, sherry och fond. Sjud såsen några min. Tillsätt persilja. Smaka av med ev. mer sherry, salt & peppar. Servera med ruccolasallad!

150g smör
2 dl vetemjöl
1 1/2 dl havregryn
1 dl socker
3-4 äpplen, skivade
1 tsk kardemumma
2,5 dl vaniljsås

Ugn 200 grader.
Smöra en ugnssäker form och lägg i äpplena, strö över lite socker och kardemumma. Blanda smör, mjöl, havregryn och socker till en grynig massa. Fördela smuldegen över äppelbitarna. Baka i ugnen i ca 20 min. Servera med vispad vaniljsås!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar