onsdag 28 december 2011

Snittar med räkröra, fläskytterfilé med potatisgratäng & rödvinssås, chokladmousse



Lagom lyxig nyårsmeny.

Snittar:
4-8 skivor kavring
smör
5 msk färskost
5 msk creme fraiche
1/2 rödlök, finhackad
1/2 dl dill, hackad
1 näve räkor, hackade
ca 100g rökt lax, strimlad
1 citron
salt & peppar

Stansa ut cirklar i brödet, 1-2 var per person. Stek brödskivorna i lite smör. Blanda ihop färskost, creme fraiche, lök, dill och räkor. Smaka av med citronsaft, salt & peppar. Fördela blandningen på brödet. Toppa med lax och lite persilja.

Potatisgratäng:
5-6 potatisar, tunt skivade
3 vitlöksklyftor, pressade
2,5 dl grädde
2,5 dl mjölk
salt & peppar
smör

Skala och skiva potatisen. Blanda grädde och mjölk. Smörj en ugnssäker form med lite smör. Varva potatisskivorna med vitlök, salt & peppar. Häll på grädd och mjökblandingen. Baka i ugnen på 200 grader i ca 40-45 min.

Ca 600g fläskytterfilé
salt & peppar
smör
olja

Putsa fläskytterfilén. Krydda med salt & peppar. Stek den i en panna med smör och olja tills den fått fin färg. Lägg över i en ugnssäker form och baka i ugnen på 200 grader i ca 30 min. Slå in köttet i folie och låt det vila i ca 10 min. Skär sedan upp det i tunna skivor.

4 tomater
salt & peppar
örter tex. timjan, oregano
olja

Halvera tomaterna och lägg i en ugnssäker form. Strö över örter, salt & peppar. Ringla över lite olja. Baka i ugnen på 200 grader i ca 30 min.

Rödvinssås:
1 st schalottenlök, hackad
1 liten bit rotselleri, hackad
1 liten bit palsternacka ( 3-4 cm) hackad
25 g smör
1 msk tomatpuré
1 tsk timjan
1 st 1 lagerblad
5 st vitpepparkorn
1 msk socker
0.5 flaska rödvin
3 msk kalvfond 
2 tsk maizenamjöl
salt & peppa

Fräs lök och alla grönsakerna i smör. Blanda i tomatpuré och kryddor, fräs en stund. Häll på rödvin och kalvfond, låt reducera till hälften (ca 30-40 min). Tillsätt därefter skyn från köttet. Sila såsen och red av med maizena. Smaka av med ev. mer socker.

Chokladmousse:
5 dl grädde
100g mjölkchoklad
75g mörk choklad
1 msk florsocker

Hacka chokladen i mindre bitar och lägg i en skål. Koka upp grädden och höll den över chokladbitarna. Rör till en jämn smet. Smaka av med florsocker. Ställ in smeten i kylen i minst 2h. Vispa moussen fluffig innan servering. Dekorera med fileade apelsinklyftor!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar