söndag 11 december 2011

Kyckling tikka masala


Recept från "Bolaget"

500g kycklinglårfilé
1 tsk salt
3 msk olja
1 gul lök, hackad
1/2 msk sambal badjak
1/2 msk tomatpuré
1 msk finriven färsk ingefära
1 tsk malen kardemumma
1 tsk malen kanel
1 msk garam masala
1 msk paprikapulver
1 tsk gurkmeja
1 burk kokosmjölk, 400ml
1 tomat, tärnad
1 kruka färsk koriander/persilja, hackad
ris

Naanbröd:
25g jäst
1 1/2 dl fingervarmt vatten
1 1/2 dl naturell yoghurt (3%)
1 ägg, uppvispat
4 msk smör, rumsvarmt
1 msk strösocker
2 tsk salt 
8 dl vetemjöl
smält smör att pensla bröden med
ev. sesamfrön, flingsalt

Lassi:
2 dl yoghurt
5 dl vatten
1 krm salt
1 knivsudd malen ingefära
1 knivsudd malen kanel
1 knivsudd kardemumma

Fräs löken oljan i en gryta. Blanda alla kryddor med sambal badjak och tomatpuré i en skål. Tillsätt kryddpastan i grytan. Dela kycklingen i två bitar och salta. Låt kycklingen steka med i grytan i några min. Häll i kokosmjölken och låt det puttra ca 30 min.

Smula jästen i en skål och rör ut med vatten och yoghurt. Tillsätt ägg, smör, socker och salt. Arbeta in tillsammans med mjölet till en smidig deg. Täck skålen med plastfolie eller bakduk och låt degen jäsa 1h i rumstemperatur. Sätt ugnen på 275 grader och värm plåtarna. Knåda degen lätt på en mjölad bänk, dela den i 8 bitar. Platta ut bitarna till långsmala bröd, lägg dom på bakplåtspapper och för över till de varma plåtarna. Grädda 5-7 min. i övre delen av ugnen. Pensla de nygräddade bröden med smält smör. Strö ev. över sesamfrön och flingsalt. 

Rör samman ingredienserna  till lassin i en karaff. Servera grytan med ris, tomat, koriander/persilja och lassi!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar