lördag 5 november 2011

Lammstek med chevre och potatisrulle





Recept från "halv åtta hos mig"
 
1.5 kg lammstek
1 tsk salt
Marinad:
1 dl rödvin
0.5 msk soja
0.5 msk matolja
2 krm svartpeppar, grovmalen
1 tsk salvia, smulad
4 st vitlöksklyftor, pressade 

Potatisrulle:
600 g potatis (gärna fast)
1 st vitlöksklyfta
1 tsk rosmarin, finhackad färsk
3 msk smör
1 tsk salt
100 g getost

1 pkt smördeg (rulle)
1 msk smör + flingsalt + rosmarin till pensling

Rödvinssås:
1 st schalottenlök, hackad
1 liten bit rotselleri, hackad
1 liten bit palsternacka ( 3-4 cm) hackad
25 g smör
1 msk tomatpuré
1 tsk timjan
1 st 1 lagerblad
5 st vitpepparkorn
0.5 tsk socker
0.5 flaska rödvin
3 msk kalvfond
2 tsk maizenamjöl
salt & peppar

morötter
broccoli
smör
salt

Ugn 175 grader.
Blanda alla ingredienserna till marinaden i en plastpåse och lägg i lammsteken. Pressa ut så mkt luft det går ur påsen och knyt om. Låt stå i i kylen i ett dygn alt. några timmar (ju längre desto bättre). Ta upp steken och gnid in den med salt. Lägg den i en ugnssäker form, häll på marinaden och sätt i en stektermometer. Ställ in i ugnen, ös ofta med marinaden. Häll 2 dl vatten över steken när den fått färg. Ta ut steken ur ugnen när termometern visar ca 65 grader (ca 1-1 1/2h). Låt den vila i folie. Spara skyn till rödvinssåsen! 

Ugn 225 grader.
Rulla ut smördegen på sitt papper på en plåt. Skala och riv potatisen grovt. Fräs potatis, pressad vitlök och hackad rosmarin i smör under omrörning i några min. Fluffa upp den med ett par gafflar om den packas ihop för mkt. Låt svalna något och fördela den sedan över smördegen. Salta, smula över getosten och rulla ihop löst. Pensla med smält smör, strö över flingsalt & rosmarin. Grädda mitt i ugnen i ca 20 min.

Fräs lök och alla grönsakerna i smör. Blanda i tomatpuré och kryddor, fräs en stund. Häll på rödvin och kalvfond, låt koka på svag värme i ca 30 min. Tillsätt därefter skyn från lammet. Sila såsen och red av med maizena. Smaka av med ev. mer socker.

Koka grönsakerna i lättsaltat vatten. Blanda med en smörklick och lite salt. Servera med tunna skivor lamm, potatisrulle och rödvinssås!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar