måndag 10 oktober 2011

Pain au chocolat




Ca 32 st
50g jäst för söta degar
2 1/2 dl mjölk
1 ägg
2 msk strösocker
en nypa salt
7 1/2-8 dl vetemjöl
300g smör
200g mörk choklad
1 ägg till pensling
Garnering: 
florsocker

Smula jästen i en bunke, tillsätt den kalla mjölken och rör tills jästen löst upp sig. Tillsätt ägg, socker, salt och mjöl. Arbeta ihop till en kladdfri deg. Kavla ut degen på ett mjölat bakbord. Lägg på tunt skivat smör på halva degen. Vik över den andra hälften och tryck till kanterna. Kavla ut till en avlång kaka. Vik degen 3 ggr, vrid den ett fjärdedels varv och kavla igen till en avlång kaka. Upprepa detta 2 ggr. 

Låt degen vila kallt i 15 min. Kavla ut degen till en rektangel och dela den i 4 längder. Låt längderna vila kallt i 10 min. Kavla ut varje längd till 12x60 cm. Dela varje längd i 8 bitar.

Hacka chokladen grovt och lägg den längst med kortsidan av degen. Rulla ihop och lägg på en bakpappersklädd plåt med skarven neråt. Låt jäsa i 1-1 1/2 timme. Pensla med uppvispat ägg och grädda i 225 grader i ca 8 min. Sikta över florsocker vid servering! (Det går bra att frysa rullarna ojästa. Ta fram och låt dom jäsa i rumstemperatur i 1-2 timmar.) 

1 kommentar:

  1. Vilka ljuvliga godingar! De där vill man ju sätta tänderna i!

    SvaraRadera