onsdag 13 juli 2011

Födelsedagsmiddag del 2: Skaldjur & jordgubbscheesecake

Kokta havskräftor
räkor
räksallad
majonäs
melon i klyftor
8 st späda purjolökar
ciabattabröd
vitlök
citron i klyftor
olja
Aioli:
1 äggula
2 dl olja
1 tsk dijonsenap
1 msk gräslök, skivad
1 vitlöksklyfta, pressad
1 msk rödvinsvinäger

Dela purjolöken i 10 cm långa bitar och koka den i lättsaltat vatten tills den blivit mjuk. Kyl med kallt vatten, torka ordentligt och blanda därefter purjolöken med olja, citron, salt & peppar. Ställ åt sidan.Vispa ihop äggulan och oljan, lite i taget i en fin stråle tills aiolin tjocknat. Blanda ner senap, gräslök, vitlök, vinäger, salt & peppar. Skiva brödet och lägg på en plåt. Ringla över lite olja och grilla i ugnen några min. Dra sedan några drag med en vitlöksklyfta över brödet. Lägg upp kräftor och räkor på ett stort fat och servera med alla tillbehör!


Jordgubbssås:
5 dl jordgubbar + några till dekoration
2 msk florsocker
2 tsk citronjuice
Botten:
12 st digestivekex
50g smör
2 msk strösocker
Filling:
400g färskost, tex. philadelphia
2 ägg
1 dl strösocker
2 msk vaniljsocker
2 tsk citronsaft
Topping:
3 dl gräddfil
2 msk strösocker
3 tsk vaniljsocker

Mixa jordgubbar, florsocker och citron, häll upp i en skål. Mixa kexen och blanda med socker och smält smör. Tryck ut i en form. Blanda ost, socker, ägg och citronsaft i en matberedare. Bred ut fyllningen i formen. Grädda kakan i 17 min på 175 grader. Blanda alla ingredienserna till toppingen. Ta ut kakan ur ugnen och häll på gräddfilen. Baka ytterligare 8 min i ugnen. Låt tårtan stå i kylen, helst över natten. Garnera med jordgubbar och jordgubbssås!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar