lördag 21 maj 2011

Indisk kycklingcurry



Recept från "Sveriges mästerkock"

Curry:
1 hel färsk kyckling
2 msk olja
2 gula lökar, skivade
2 vitlöksklyftor
1 msk färsk ingefära, riven
1,5 msk koriander, malen
2 tsk spiskummin, malen
0,5 tsk cayennepeppar
5 st kryddnejlikor, hela
2 st kanelstänger
3 msk curry
2 tsk salt
1 nypa vitpeppar
1 burk kokosmjölk, 400 ml
3 msk mango chutney
2 dl turkisk yoghurt

Kryddigt ris:
2,5 dl basmatiris, sköljd
1 gul lök, finhackad
1 bit kanelstång
3 st kryddnejlikor
1 nypa kardemumma
1 chili, urkärnad och strimlad
4-5 dl buljong
(flagad mandel)

Gurkraita:
1/2 gurka, tärnad
2 dl matlagningsyoghurt el turkisk yoghurt
2 krm svartpeppar
1 krm spiskummin, malen
1 krm paprikapulver
1,5 tsk färska korianderblad, finhackad
1,5 tsk myntablad, torkade

Chapatibröd:
2 dl grahamsmjöl
3 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
2 dl matlagningsyoghurt

Skala och hacka lök och vitlök. Mät upp kryddorna på en tallrik. Stycka kycklingen i bitar. Skär lår och bröst i 2 bitar. Bryn kycklingen i olja några min i en gryta. Tillsätt lök och kryddor. Rör runt och fräs någon min. Tillsätt 1 dl vatten och kokosmjölk. Låt koka på svag värme under lock i 30-40 min. Rör om då och då. Avsluta med mangochutney och yoghurt.

Till riset fräser man finhackad lök, kanelstång, kryddnejlika, kardemumma och chili. Salta lätt och vänd ner riset. Slå på 4-5 dl buljong och koka riset på lägsta värmen. Fluffa upp riset och strö över mandel.

Till raitan, finhacka koriandern. Vispa ihop yoghurten med salt, peppar, spiskummin, paprikapulver, koriander och mynta. Låt stå kallt.

Till bröden blandas mjöl, bakpulver, salt och yoghurt. Knåda degen smidig. Låt vila. Dela degen i 4 delar och kavla ut till tunna kakor på en mjölad bänk. Stek bröden i en torr panna, ca 1 min per sida.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar