måndag 15 november 2010

Farsdag middag




Lax och räkröra:
2 skivor rökt lax
1 stor näve skalade räkor
1,5 dl creme fraiche
2 rågade msk majonäs
1 knippe dill, hackad
1/2 rödlök, finhackad
citronjuice
peppar
4 skivor kavring
ca 20g smör, smält

Hacka räkor och lax. Blanda med creme faiche, majonäs, dill, lite citronjuice och peppar. Mixa kavringen och blanda med smöret. Varva kavring räk och lax röra i 4 små glas. Ställ kallt i kylen ca 20 min. Toppa med dill, rom och citron!

Duchessepotatis:
6 potatisar
1/2 dl grädde
2 äggulor
salt & peppar
muskot
1 tsk olja

4 skivor kalventrecote
1 pkt cocktailtomater
balsamvinäger
olja
salt & peppar

Sås:
3 dl grädde
1 msk kalvfond
1 msk svart vinbärsgele
salt

Skala och koka potatisen. Använd elvispen och blanda i grädde, ägg, kryddor och olja. Spritsa ut på en plåt med bakplåtspapper. Gratinera i ugn ca 5 min.

Lägg cocktailtomaterna i en ugnssäker form. Ringla över lite olja och balsamvinäger, salta och baka i ugn på grill i ca 15 min. 
Salta och peppra kalventrecoten. Stek på hög värme i smör och olja.

Koka upp grädde och fond. Låt sjuda några min. Blanda i gelen och smaka av med salt.

Pavlova:
8port
4 äggvitor, (rumstempererade)
1 nypa salt
2,5 dl socker
2 tsk maizena
1 tsk vitvinsvinäger
1/2 tsk vaniljsocker
3 dl grädde, vispad
1 pkt frysta bär, tex blåbär och hallon
ca 100g mjölkchoklad

Ugn 180 grader.
Rita upp en cirkel ca 20 cm i diameter på ett bakplåtspapper och lägg det på en plåt. Vispa äggvitorna med salt till en fast smet. Vispa i sockret, lite i taget tills marängsmeten är hård och blank. Vänd ner maizena, vinäger och vaniljsocker. Bred ut smeten på bakplåtspappret. Ställ in marängen i ugnen och sänk värmen till 150 grader. Grädda i 1 timme och 15 min. Stäng av ugnen och låt marängen svalna i ugnen. Smält chokladen och vispa grädden. Ringla chokladen över pavlovan, bred ut grädden och toppa med bären!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar