torsdag 17 juni 2010

Confit de poule


Confitering innebär att man långsamt tillagar kött, fågel el fisk i fett. Det är tidskrävande men värt att testa då köttet blir otroligt saftigt och gott.

1 kyckling (med skinn), delad i bitar
olja
salt & peppar
5 vitlöksklyftor, krossad
färsk timjan
1 citron, skivad
Sås:
3 dl grädde
1 msk kycklingfond
vitlöksklyftor
salt & peppar
citron

färskpotatis
sallad

Salta och peppra kycklingbitarna och lägg i en ugnssäker form (de ska ligga tätt) tillsammans med vitlöksklyftor, citron och timjan. Häll i tillräckligt med olja så det täcker kycklingen. Ställ in i kylen över natten. 

Baka sedan långt ner i ugnen i ca 3h på 120 grader. Höj temperaturen till 225 grader. Ta upp kycklingen och lägg på ett galler. Låt stå tills den fått en fin och knaprig yta.

Sås:
Mosa vitlöksklyftorna från kycklingen och lägg i en kastrull. Häll på grädde och fond. Låt småputtra några min. Smaka av med citron, salt & peppar. Servera med potatis och sallad. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar