måndag 26 maj 2014

Lammfilé med örtsås - Pavlova



 "Lammrecept från Hemköps-hemlagat"

Soligt och varmt idag på mors dag. På menyn stod lamm med ugnsrostad färskpotatis, till dessert en stor pavlovatårta med passionfrukt & lime curd...och mycket grädde.

10 port
1 kg lammytterfilé
salt & peppar

Marinad 1:
1 1/2 dl olivolja
1 1/2 msk flytande honung
3 msk färsk rosmarin, finhackad
Marinad 2:
1 1/2 dl olivolja
1 1/2 msk saft av citron
1 msk honung
2 1/2 msk vit balsamvinäger
2 vitlöksklyftor, finrivna
skal från 1/2 citron i tunna remsor
några kvistar färsk rosmarin

Lägg lammfiléerna i dubbla plastpåsar. Blanda och tillsätt marinad 1. Förslut påsarna och låt ligga i kylen under natten eller minst 4 tim.
Sätt ugnen på 125 grader. Ta upp köttet ur marinaden och låt rinna av. Salta & peppara köttet runt om. Bryn i en stekpanna och lägg sedan i en ugnsform. Stick i en termometer och låt stå i ugnen tills innertemperaturen är 58-60 grader. Blanda alla ingredienser till marinad 2. i en skål. Lägg ner köttet och låt stå i 30 min. Ta upp köttet och skär i tunna skivor. Lägg upp på ett serveringsfat och ringla resten av marinaden över. Salta & peppra.

Örtsås:
2 dl hårt pressad basilika
2 dl hårt pressad bladpersilja
2 stora vitlöksklyftor
2 dl olivolja
salt & peppar4 dl matlagningsyoghurt

Mixa basilika, persilja och vitlök med oljan. Rör ner yoghurten. Salta & peppra.

Potatis i ugn:
färskpotatis
persillade
olja
 
Ugn 250 grader.
Koka potatisen i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och lägg potatisen i en ugnssäker form. Blanda med lite olja och persillade. Rosta i ugnen tills potatisen fått fin färg.


Marängbotten:
4 äggvitor
2 dl socker
1 msk maizenamjöl
1 tsk ättikssprit 12%

Ugn 140 grader.
Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Rör ner sockret och fortsätt vispa tills smeten blir glansig och bildar toppar. Tillsätt maizena & ättikssprit. Rör om väl. Bre ut smeten på en bakplåtspappersklädd plåt i en jämn cirkel. Grädda i ca 1 h och 15 min. Stäng av värmen och låt stå ytterliagre några timmar eller över natten.

Curd:
2 lime, skal från en saft från båda
3 st passionsfrukter
25 g smör
0,75 dl socker
1 äggula
1 ägg

3 dl vispad grädde
1 ask färska blåbär
1 ask färska hallon
1 dl jordgubbar, skivade
1/2 mango, skivad

Koka upp vatten i en stor kastrull till vattenbad för att sjuda curden. Passera innanmätet från passionsfrukterna i en sil  så att saften rinner ut. Smält smöret i en kastrull. Blanda ner socker, äggula, ägg, rivet skal från 1 lime samt saften från båda och saften från passionsfrukterna. Ställ kastrullen i vattenbadet och vispa tills curden tjocknat. Låt svalna. Bred ut curd & grädde över marängbotten. Garnera med färska bär och mango.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar