torsdag 28 april 2011

Lammstek med klyftpotatis och pepparrotssås

Lammstek:
1,5 kg lammstek
3-4 vitlöksklyftor
2 msk rosmarin
olja
salt & peppar

Gnid in lammsteken med olja, strö på salt, peppar och rosmarin. Skär små snitt i steken och tryck in några vitlöksklyftor. Stick ner en köttermometer och lägg steken i en ugnssäker form, stek i nedre delen av ugnen på 175 grader. Steken är klar när termometern visar 60-70 grader (ca 1 1/2h). Ta ut steken, vira in den i folie och låt den vila. Skär sedan köttet i skivor.

Klyftpotatis:
ca 800g potatis
timjan
salt & peppar
olja
smör

Skala och klyfta potatisen. Lägg i en ugnssäker form. Häll på lite olja och smör på klyftorna. Krydda med timjan salt & peppar. Stek mitt i ugnen i 25-30 min på 225 grader.

Pepparrotssås:
2 dl creme fraiche
3 dl grädde
1 tsk vitvinsvinäger
salt
3 msk färsk pepparrot

Värm grädden och låt koka några min. Rör i creme fraiche. Låt puttra yttrligare någon min. Smaka av med pepparrot, vinäger och salt. Servera såsen med lammstek, klyftpotatis och sallad!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar