söndag 2 januari 2011

Boeuf bourguignon

Riktigt storkok idag och frysen är nu fylld med den här goda grytan.

Ca 6 port
1 kg benfritt nötkött tex. bog, högrev
4 msk vetemjöl
1 dl vatten
3-4 dl rödvin
1 köttbuljongtärning
1 tsk salt
peppar
1-2 lagerblad
1 tsk timjan
1 msk tomatpuré
2 vitlöksklyftor, pressade
1-2 gula lökar, i klyftor
3 morötter, skivade
1 purjolök, skivad
50-100g bacon, strimlad
200g små champinjoner
persilja
soja

Skär köttet i mindre bitar ca 3x3 cm. Bryn i lite olja i en stekpanna och lägg över i en gryta. Strö över mjölet och rör om. Häll vattnet i stekpannan och vispa runt till en sky. Tillsätt skyn, vin, buljongtärning, salt, kryddor, tomatpuré, vitlök och lök i grytan. Koka på svag värme under lock ca 1h. Tillsätt sedan morötter och purjolök. Koka ytterligare några min. Späd ev. med mer vätska. Fräs caon och champinjoner. Lägg i grytan och låt dom koka med de sista 15-20 min. Smaka av med soja. Strö över persilja. Servera med nykokt potatis!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar