torsdag 22 april 2010

Tonfisk och pannacotta

Idag blev man bjuden på finmiddag minsann.

Tonfisk:
4 port
600g tonfisk
olja
salt & peppar

Pensla tonfisken med lite olja, salta och peppra på
båda sidor. Stek i en varm panna, 2-3 min på varje
sida (den ska vara rosa inuti).

Salsa:
1 avokado
1/2 färsk ananas
1 tomat
1 bit gurka
1/2 vitlöksklyfta
1/2 rödlök
1/2 lime
1 msk olja
salt & peppar

Skär grönsakerna och ananasen i mindre bitar.
Pressa vitlöken och finhacka rödlöken.
Blanda allt med limejuice och olja.
Smaka av med salt & peppar.

Portvinssås:
4 port
2 dl rött portvin
2 msk kalvfond
1 msk soja
100g smör
salt & peppar
1 schalottenlök

Blanda portvin, kalvfond och soja i en kastrull. Reducera
5-10 min. Finhacka schalottenlöken och blanda i. Sjud
ytterligare någon min. Rör i smöret. Smaka av med salt 
& peppar. Servera med ris.

Och så vaniljpannacotta på det.

3 gelatinblad
5 dl grädde
1/2 dl strösocker 
1 tsk vaniljsocker 
1 tsk rivet lime skal 
6 dl hallon 
2 msk flytande honung 
Rivet skal och saft av 1 lime

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter.
Koka upp grädden med sockret och vaniljsockret
Lyft upp gelatinbladen utan att krama ur dem och 
tillsätt i grädden. Rör till en slät smet. Häll upp 
smeten i glas och sätt in i kylen för att stelna, cirka 
3 timmar. Blanda hallonen med honung, limeskal 
och -saft. Lägg hallonen på pannacottan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar