Recept från "Alltommat".
0,5 pkt färsk jäst
1 tsk strösocker
0,5 dl ljummet vatten, 37 grader
2 st äggulor
2 dl ljummen mjölk, 37 grader
0,5 tsk salt
3 dl vetemjöl
2 st äggvitor
olja till stekning
crème fraiche
gravad lax
rom
rödlök, hackad
dill
Rör ut jästen och sockret i en kopp vatten, låt jäsa dragfritt i 20 minuter. Blanda äggulor, mjölk och salt i en bunke. Rör i jästblandningen och vispa ner vetemjölet till en tjock slät smet. Låt jäsa cirka 3 timmar. Rör om smeten 1–2 gånger under jäsningstiden. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner dem i smeten. Grädda blinierna i oljan på medelstark värme i en stekpanna. Ta 1 1/2–2 msk smet till varje blini. Vänd när de jäst upp och ytan stelnat. Servera med crème fraiche, gravad lax och forellrom. Garnera med lök och dill!
rödlök, hackad
dill
Rör ut jästen och sockret i en kopp vatten, låt jäsa dragfritt i 20 minuter. Blanda äggulor, mjölk och salt i en bunke. Rör i jästblandningen och vispa ner vetemjölet till en tjock slät smet. Låt jäsa cirka 3 timmar. Rör om smeten 1–2 gånger under jäsningstiden. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner dem i smeten. Grädda blinierna i oljan på medelstark värme i en stekpanna. Ta 1 1/2–2 msk smet till varje blini. Vänd när de jäst upp och ytan stelnat. Servera med crème fraiche, gravad lax och forellrom. Garnera med lök och dill!
8 port
1,3 kg högrev, benfri
3 l vatten
2 msk salt
10 st svartpepparkorn
10 st vitpepparkorn
3 st lagerblad
500 g potatis
100 g morot
350 g vitkål
2 st gula lökar
2 st vitlöksklyftor
8 st rödbetor, (750 g)
2 msk smör
2 l buljong, (från köttkoket)
0,5 dl vitvinsvinäger
1 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald
Tillbehör:
gräddfil
saltgurka
Koka upp vatten i en rymlig kastrull. Lägg i köttet och låt det koka ca 1 minut. Skumma av ytan. Tillsätt salt, grovt krossade pepparkorn och lagerblad. Låt koka under lock ca 1 timme tills köttet känns mört. Tag upp det färdigkokta köttet och sila buljongen.
Skala och skär potatis och morot i cm-stora bitar, finstrimla vitkål, skala och finhacka lök och vitlök. Skala också rödbetorna och skär i mindre bitar. Hetta upp smör i en stor kastrull och fräs lök och vitlök på medelvärme ca 1 minut. Blanda ner potatis, morot och vitkål och fräs ytterligare ca 1 minut under omrörning. Häll på buljong. Blanda ner rödbetorna och koka under lock ca 15 min tills rotsakerna är mjuka. Smaka av soppan med vinäger, salt och peppar. Skär köttet i bitar fria från hinnor och tillsätt i soppan. Servera med gräddfil och saltgurka!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar