måndag 27 juni 2011

Sommarmat


200g kavring
150 g smör, smält
1 msk dijonsenap
1/2 dl smörgåsgurka
1 knippe gräslök
1 knippe dill
2 dl gräddfil
3 dl creme fraiche
ca 200g varmrökt lax
ca 200g kallrökt lax
3 gelatinblad
skal och saft från 1/2 citron

Mixa kavringen i en matberedare och tillsätt det smälta smöret. Tryck ut smulet i en pajform och ställ in i kylen. Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Hacka smörgåsgurka, gräslök, dill och lax. Blanda allt med gräddfil, creme fraiche, senap och rivet citronskal. Smält gelatinbladen i en kastrull tillsammans med saften från ca 1/2 citron. Blanda ner det smälta gelatinet lite i taget i laxröran. Smaka av med salt & peppar. Häll röran i pajformen och låt stå i kylen några timmar eller över natten. 

ca 300g färsk laxfilé
ca 200g gravad laxfilé
10 st färsklökar
potatis
Sås:
3 dl gräddfil
2 msk färsk pepparrot, riven
1 msk dill, hackad
salt & peppar

Blanda alla ingredienserna till såsen. Skär laxen i kuber. Salta & peppra den färska laxen. Trä sedan laxen på grillspett. Pensla löken med olja. Grilla eller stek spetten och lök 3-4 min på varje sida. Servera med pepparrotssåsen och kokt potatis.


1 färsk annanas
2 msk socker
2 msk mynta
vaniljglass

Skiva annanasen tunt och lägg på ett fat. Mortla socker och mynta och strö över annanasen. Servera med vaniljglass!  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar