söndag 15 april 2012
Räkcheesecake, fläskkarré med sötpotatismos & chokladmousse med ganache
Cheesecake:
3 gelatinblad
200g färskost tex. philadelphia
2 dl creme fraiche
1/2 dl grädde
1/2 rödlök, finhackad
1/2 dl dill, hackad
3-4 skivor kavring
50g smör, smält
salt
räkor
1 burk stenbitsrom el. löjrom
Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Mixa kavringen och blanda med det smälta smöret. Platta ut smulet i en form. Låt stå kallt i kylen. Blanda färskost, creme fraiche, lök och dill. Värm upp grädden och låt gelatinbladen smälta i den varma grädden. Blanda ner i röran. Smaka av med salt. Bred ut blandningen över kavringen och låt stå i kylen 1-2 h. Garnera med rom och räkor.
Marinad:
1/2 msk chiliflakes
1 1/2 msk honung
1 dl olja
salt
700g fläskarré i bit
Blanda alla ingredienserna till marinaden i en plastpåse. Lägg i köttet och låt det marinera i ca 20 min.
Lägg karrén i en ugnssäker form, stick i en stektermometer och baka i ugnen på 175 grader tills innertemperaturen visar 80 grader (ca 1 1/2 h). Låt köttet vila ca 10 min. och skär sedan i skivor.
Potatismos:
2 stora sötpotatisar
1 vitlöksklyfta, pressad
ca 1 1/2 dl olja
salt & peppar
Skala och koka potatisen. Mosa och blanda med vitlöken. Vispa ner oljan lite i taget. Smaka av med salt & peppar.
Bönsallad:
2 dl borlottibönor
1 squash
1 liten vitlöksklyfta, pressad
1 gul lök, hackad
2-3 dl ruccola sallad
salt & peppar
Skär squashen i kuber. Fräs lök, vitlök och squash i en panna med olja. Salta & peppra. Vänd ner bönor och ruccola på slutet och låt det bli varmt.
Chokladmousse:
3 dl grädde
100g mjölkchoklad, hackad
Ganache:
1 dl grädde
1 1/2 msk honung
65g mörk choklad 70%, hackad
60g mjölkchoklad, hackad
2 msk konjak
ev. hallon
Lägg den hackade chokladen i en bunke. Koka upp grädden och häll över chokladen. Vispa slätt och ställ i kylen. Lägg den mörka och ljusa chokladen i en annan bunke. Koka upp grädde & honung, häll över chokladen. Vispa slätt och tillsätt konjaken. Häll upp ganachen i 4 glas. Täck med plast och låt stå i rumstemperatur i ca 1 h. Ställ sedan in i kylen. några min. Vispa den ljusa moussen fluffig och fördela i de 4 glasen. Toppa gärna med hallon och riven choklad!
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar